2016. augusztus 24., szerda

Élvezetes történelem

A múltkori színház után eszembe jutott, hogy mennyire szerettem olvasni a történelmi regényeket, melynek alapja a valóság, de hiányzó szakaszok fikcióval vannak kitöltve. Mindig beszippantott ez a világ, és bizonyos helyzetekben megnyugodtam, hogy nem az adott korban élünk. Én döntöm el, hogy a szerelmemhez megyek-e feleségül, és nem kényszerítenek senkihez politikai és családi okokból, s a hamis vádak miatt nem vesztem el a fejem, maximum képletesen.


A rajongásom a legelső ilyen könyv után indult, és azóta is tart. Sajnos most nincs időm könyvet olvasni, de több is a sorára vár, és biztosan elő fognak kerülni. Jöjjön akkor a legelső élményem:


Philippa Gregory: A másik Boleyn lány





A történész végzettségű írónő szenvedélyévé vált a Tudor korszak, és ebből a lelkesedésből született meg a sorozata, melynek első kötete A másik Boleyn lány.


A könyv elég vaskosnak tűnik, nem egy együltőben elolvasós könyv. A borító nekem tetszik, igazi csajos könyv lett. A kötése tartósnak bizonyult, egyedül a borító átlátszó fólia kezdte meg a leválását, pedig én nagy becsben tartom a könyveimet és vigyázok rájuk.


A történet főszereplője a Boleyn család, és a minél magasabb rang, illetve a trón megszerzésére irányuló küzdelmükkel ismerkedhetünk meg. VIII. Henrik testvére özvegyét, Katalint választja hitveseként. Azonban a trónörökös megszülésére irányuló küzdelemben alul maradt. Mert csak egy lány gyermekük születik. A Boleyn család az előrejutás érdekében Mary-t utasítja, hogy legyen a király szeretője. Ugye ebben a korban a nők nem számítottak, maximum az ocsmány játszmák szereplőiként. Mary családja nyomásának engedelmeskedve meghódítja a királyt, ágyasa lesz. Az együtt töltött éjszakák eredményeként megszületik első gyermekük. De Henrik nagy bánatára lány. Nem sokkal a szülés után Mary ismét babát vár, és egy kisfiú születik. Csak nem törvényes gyereke a királynak.


Míg Mary a szüléssel és az abból való lábadozással van elfoglalva, testvére Anna hódítja meg a királyt. Az állandó előrejutási vágy hajtja  Annát, és családját. Minél több föld, rang és cím megszerzése.  Természetesen a család fia, George, is kiveszi a részét a játszmákból. Henrik beleszeret Annába. Azért, hogy feleségül vehesse, meg kell szabadulnia a királynétól. Első lépésként nem törődik vele, semmibe veszik, elüldözik a kastélyból, eltiltják lányától. A király pápához fordul segítségért, hogy érvénytelenítse a házasságot, hiszen nem is volt törvényes. Azonban ez az ügy húzódik, nem történik semmi. Henrik végül megtagadja a pápát, saját magát teszi meg az egyház fejének. Annával összeházasodnak. Mikor kiderül, hogy terhes, nagy az öröm. Egészen addig, míg meg nem születik a kis Erzsébet. Hiszen csak lány! Még mindig nem fiú trónörökös.  Anna többször volt várandós, de ezekről nem tudott a király. Egyszer elvetélt, egyszer pedig meghalt a magzat. Aztán ismét gömbölyödik a pocak, megmozdul a gyerek, ismét feléledtek a remények. De megint nem jár szerencsével. Erős vérzése volt, és ennek az udvar is tanúja már. Egy torzszülött gyerek jön a világra nyitott gerinccel és az átlagosnál nagyobbnak tekintett fejjel. Ekkor már rég nem Anna a király kedvence, egy Seymour lány lép a helyébe.

Ismét megtörténik az, ami korábban Katalinnal. A királyné kegyvesztett lett, senki nem akar a közelében tartózkodni, és mindenki a saját előre jutásáért dolgozik. Még a családjuk is a három testvér ellen fordul.  Henrik minél előbb meg akar szabadulni második feleségétől is. Ennek érdekében mindent meg is tesz.

A könyv a testvérek összetartásáról-gyűlöletéről, a Boleyn család játszmáiról szól. Érdekes könyv, érdemes megismerkedni a kor elvárásaival, és az akkori élettel. Én viszont nagyon örülök, hogy nem ebben a korban kellett élnem, amikor csak a férfi lehet okos, az asszonynak csak az utasítások végrehajtása marad. Sokszor éreztem undort, hogy egyes emberek milyen aljasok, hogy milyen könnyen állítják félre akár a saját családjukat is.


Én minden ilyen jellegű könyv rajongójának javaslom elolvasni, nekem tetszett, alig bírtam letenni. A könyv főbb eseményei a történelemnek megfelelnek, csak a körítés kitaláció. Persze nagyon sok igazság lehet benne.


 A könyvből készült filmet is minél előbb meg szeretném nézni. Kíváncsi vagyok, mennyire tér el az általam elképzelt „filmtől.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése