2011. április 19., kedd

Skandináv nyomozás

Arnaldur Indridason: Hideg nyomon


Stieg Larsson Millenium trilógiájának nagy sikere után egyre több skandináv krimi jelent/jelenik meg az utóbbi időben az Animus kiadó jóvoltából. Ez mindenképp nagyon örvendetes, mert sajátságos hangulat jellemzi ezeket a könyveket.

Indridason első könyvét karácsonyra kaptam meg, aztán gyorsan be is szereztem az addig megjelent köteteket. A lista a napokban bővült a Hideg nyomon című regénnyel. A Könyvvásáron sikerült 20%-kal olcsóbban megvennem, majd 2 nap alatt ki is olvastam. Ez természetesen 1 napba is belefért volna, ha nem kellett volna dolgoznom.

Az írónak ez az 5. könyve, ami magyar nyomtatásban jelent meg. A könyveket érdemes megjelenés szerinti sorrendben olvasni, mert mindegyik könyvben a nyomozócsapat azonos. Minden krimiben a főszereplők magánéletéből egy-egy kis darabot is megismerhetünk. De nagyon szorosan nem függenek össze a könyvek. Minden regényben van egy kis visszautalás a magánéleti szálakra. Aki olvasta, az tudja, hogy miről van szó. De ha valaki kiragadva egy könyvet olvas el, akkor sem érthetetlen, mert mindig röviden össze van foglalva a lényeg.

Ebben a krimiben is Erlendur nyomozó és csapata (Elínborg és Sigurdur Óli) próbál egy gyerekgyilkost megtalálni. Egy panelház mögötti területen, az otthona előtt egy 10 éves kisfiú holttestére találnak rá. A fiú egy thaiföldi anya és egy izlandi apa közös gyereke. A nő Thaiföldön találkozott a férfivel, akivel egy idő után összeházasodtak, és Izlandra költöztek. Ekkor derült ki, hogy a nőnek már van egy gyereke, akit végül Izlandra hozatott.

A gyerekek iskolája multikulturális hely volt. Több thai, vietnámi, és más országból származó gyerek járt oda. Az iskolán belül egyesek szemét szúrta, hogy Izlandra egyre több külföldi költözik, izlandiakkal házasodik. A gyilkosság felfedezése után ezért is merült fel, hogy faji okai lehettek az emberölésnek. Az ezirányú vizsgálódás is megkezdődik.
A nyomozás gőzerővel folyik, rengeteg diákot hallgatnak ki, több dolgot is megvizsgálnak, de semmi érdemleges bizonyítékot nem találtak, amin el lehetne indulni.

Másik szálként megjelenik az autórongállás is. Az iskola környékén néhány autó fényezését tönkretették.
Aztán kiderül, hogy az eset összefügghet a gyilkossággal is. Majd találnak egy szemtanút, aki látta, hogy ki volt az autórongáló. További gyerekek kerülnek kikérdezésre, néhány ember gyanúsított lesz. De természetesen a könyv végére megtudhatjuk, hogy mi is történt a kis Elías-szal.

A könyvben vannak rejtett dolgok, amik elgondolkodtatják az embert: kinek mekkora és milyen felelőssége és ráhatása van az életére, mik vezethetnek gyilkossághoz. Pontosabbat nem szeretnék mondani, mert akkor már fény is derülne arra, ki a tettes.
Aki szereti a lassabban kibontakozó, skandináv hangulattal teli krimiket, biztosan élvezni fogja. Bár szerintem nem ez a legjobb könyv az eddig megjelent 5 közül. Jó szorakozást hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése