2011. július 24., vasárnap

Krimi márpedig kell

Karin Slaughter: Kín
Ismét egy sorozat. Karin Slaughter The Grant Country sorozatának a 4. része, ami magyarul megjelent. Az első kötetre véletlenül akadtam rá, ha jól emlékszem 500 Ft-ért vettem.  A leírás alapján nem tűnt rossznak, és úgy gondoltam, hogy ha mégsem az igazi, ennyi pénzt nem sajnálok érte.  Aztán nagyon is megtetszett olvasás közben. Izgalmas, fordulatos, könyv volt. A következő részekhez is akciósan sikerült hozzájutnom. Mindegyik kicsit különböző stílusú volt, de a könyv vastagsága, izgalma és nyomozócsapata nem változott.
A bűntények Grant megyében történnek, és Jeffrey Tolliver rendőrnyomozó sikeres munkájával kerülnek felderítésre. Az állandó segítőcsapata: Lena Adams nyomozó, az első női nyomozó a területen; Sara Linton doktornő, aki gyerekorvos, de másodállásban a megyei halottkém is.
Ebben a könyvben Slaughter kicsit eltér a korábban megszokott dolgoktól. Most a rendőrőrsön indul a történet. Sara bemegy Jeffrey-hez, Brad gyereket vezet körbe az épületben, Marla fogadja a beérkező hívásokat. Két idegen érkezik a kapitányságra, akik Jeffreyt keresik. Aztán egy pillanat alatt megváltozik a hangulat. Sara azonnal veszélyt érzékel, a két idegenből pedig pillanatok alatt túszejtők lettek, akik néhány rendőrt is azonnal megöltek. A rendőrőrsön rekedt túszok miatt megjelenik a Georgiai Nyomozóhivatal is a legjobb túsztárgyalójával.
A történet itt válik ketté. Ugyanis a regény nagyrészt a múltbeli eseményeket meséli el. A történet Sara és Jeffrey megismerkedésétől indul, majd olvashatunk Jeffrey szülővárosába, Sylacaugába tett látogatásról.  Igazából egy tengerparti túrára indultak, de tettek egy kanyart ide. Ami így utólag nézve nem biztos, hogy túl jó ötlet volt.
Sara találkozott Jeffrey anyjával, régi iskolás haverjaival. Rengeteg pletyka és történet kel újra életre Jeffrey megjelenésével. Természetesen az itt tartózkodás sem telhet nyomozás nélkül. Robert állítólag megölt egy lakásukba betolakodót, majd egy régen eltűnt lány csontváza kerül elő. Jeffrey Sara segítségével felderíti mindkét esetet. A régi történetben szóba kerül a homoszexualitás,prostitúció,  a kisváros pletykaéhségének hatása, erkölcs, és a saját ítélőképességünkbe vetett hit.
A jelen és múlt eseményei folyamatosan váltakoznak a fejezetekben, mindig egy kicsit többet tudunk meg az előzményekről, ami a mostani túszdrámához vezetett. A két férfi kilétére Sara jön rá, a helyzet megoldásában Lena és Brad segít.
Elgondolkodtató, hogy egy kisvárosban keringő pletyka, ami az emberek tudatába beszivárog, milyen gondolatokat tud szülni, mennyire megváltoztatja egyes emberek ítélőképességét, és akár igazságként hiszik el. Láthatjuk, hogy a gyerekek rossz közegben való felnövése mekkora gondokat okozhat.
Mivel egy könyvsorozatról van szó természetesen egy csomó kis történetnek nem kerül a végére pont. Várhatjuk a következő rész megjelenését, hátha többet tudunk meg belőle.
A könyv nem volt rossz, olvastatja magát, de magas színvonalú irodalmi műnek sem mondanám. Kikapcsolódásnak kiváló. Ha az írónő többi könyvével kellene összehasonlítanom, akkor nekem kicsit elmarad a többi mögött. Azonban ez senkit se fogjon vissza abban, hogy egy egész jó kis krimit a kezébe fogjon, és elmerüljön a történetben, még akkor is, ha néhány durvább jelenet is van benne. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése