2011. július 23., szombat

Nők dícsérete

Eve Ensler  Díszdoboza
A doboz A vagina monológok, a Tökéletes testek, és az Érző lelkek című könyveket tartalmazza. A könyvek a Nyitott Könyvműhely kiadásában jelentek meg, amiből rögtön következtethetünk a minőségi munkára. A borító egyszerű, szép fekete, arany mintával. Maga a szöveg szép, pont a kellő vastagságú fehér papírra nyomtatva. Jó kézbe venni. Szóval szeretnék gratulálni a kiadónak a minőségi könyvekhez. Én sokkal szívesebben veszem kézbe az ilyen szép kiadványokat.
Tökéletes testek – a női alak dícsérete
A könyv elég vékonyka a maga 125 oldalával. Egy kellemes délutáni kikapcsolódás. Azonban a témát tekintve ezt már annyira nem mondhatjuk. Eve rengeteg nővel beszélgetett a könyv megírása előtt. A téma a saját magunkkal való elégedettség. Milyen elvárásoknak akarunk megfelelni, mi nők, s ez kontinensenként, népcsoportonként hogyan változik, és mi mindent vagyunk hajlandók megtenni azért, hogy az adott terület szépségideáljainak feleljünk meg.
A bevezetőből megtudhatjuk, hogy az írónő több mint 40 országban járt, az ekkor szerzett élményekből született a mű. Hihetetlennek tűnik, hogy Afrikában és Ázsiában a bőrvilágosító krémekből rengeteg fogy, 8 éves kislányok lengőbordáját vetetik ki szülők Amerikában, hogy ne kelljen fogyókúrával bajlódniuk, és sorolhatnánk tovább.
Maga Eve is elmeséli olvasóinak, hogy nincs megelégedve a testével, és mit tett annak érdekében, hogy ezeket az elégedetlenségi pontokat megszüntesse. Egy összefoglaló monológból megtudhatjuk, hogy milyen is egy fogyitábor, hogy Puerto Ricóban a segg mérete milyen fontos. Találkozhatunk egy plasztikafüggő gondolataival, akinek ez a természetes, és így kíván megfelelni az ideálnak.
Azért elgondolkodtató, hogy mit meg nem teszünk megfelelési kényszerből. Ti összeszűkítenétek a vaginátokat, hogy jobban megfeleljetek a párotoknak? Telenyomnátok magatokat botox-szal, hogy egy csöpp érzelem se látszódjon rajtatok? A fenékből leszívott zsírt újrahasznosítanátok a szátok feltöltésére? A könyvben vannak hasonló példák. Rövid, velős összefoglaló rólunk, elégedetlen nőkről. Mindenkinek ajánlom elolvasásra, hogy picit is gondolkodjon el. Biztosan annak a mintának kell megfelelnünk, amit kiválasztottunk? Egyáltalán lehetséges-e elérni? Nem szabad túlzó álmokat kergetni, mert még a végén nagyon belekeseredünk.
A vagina monológok – a botránykönyv vágatlan változata                
A könyv megjelenésének 10. évfordulójára bővített kiadással nyomták újra a nagysikerű botránykönyvet. Én a címmel először egy színházi előadás reklámjában találkoztam, és csak annyit hallottam róla, hogy nagyon jó. Aztán elfelejtődött a dolog, és végül most olvastam el a könyvet.
A jubileumi kiadáshoz külön bevezetés is született, amelyben Eve összefoglalja az eddig elért sikereket, társadalmi előrelépéseket. A címből is kiderül a központi téma a vagina. Nőkkel folytatott beszélgetések alapján születettek ezek a monológok is. Rengeteg olyan van, ami több nő véleményét gyúrja össze, mert hasonlóan gondolkodtak a kérdésről. Persze van ami csak egy nővel folytatott beszélgetés kivonata. A monológok között több vaginához kapcsolódó ténnyel is találkozhatunk, némelyik elég megdöbbentő. Szóba kerül a szőr, a menstruáció, a csonkítása, az örömszerzés, homoszexualitás, a szülés. Idős nők vallanak a szexhez és a szexualitáshoz fűződő viszonyukról, az átélt megaláztatásokról.
Sajnos találkoztam olyannal is, ami elszomorító: A „vigasztaló nőkről” most hallottam először. Őket a japán hadsereg 1932 és 1945 között elrabolta és szexrabszolgaságra kényszerített. Az ezeket a borzalmakat átélt nők elmesélései alapján összeállított monológ elég felkavaró volt. Hogy lehetnek ilyenek az emberek? Miért kell a nőket kihasználni, megerőszakolni, bántani? Miért hiszik azt a férfiak, hogy ettől ők félelmetes, igazi férfiak? Érthetetlen, hogy hogyan jut eszükbe azokat a borzalmakat elkövetni.
A könyv végén találhatunk egy összefoglalót, hogy a milyen sikereket sikerült elérni az erőszak elleni küzdelemben. Felvilágosító kampányok indultak az egyetemeken, egyre több ország csatlakozik a V- naphoz a világban, mely mindig február 14-én kerül megrendezésre. Neves színésznők állnak a kezdeményezés mellé, melynek fő célja a nők ellen elkövetett erőszak megszüntetése. Remélhetőleg minél előbb eljön az az idő, mikor már nem lesz szükség erre a kampányra. De jelen állás szerint sajnos nem a közeljövőben lesz. Gondoljunk akár a burkára, az elnyomott asszonyokra, akik ki sem tehetik a lábukat az otthonukból. De bízzunk a legjobbakban, és segítsük az erőszak megszüntetését.
Érző lelkek – kamaszlányok titkos élete
Az előző könyvek alapján tudtam mire számíthatok. Érdekes volt olvasni, hogy a kamasz lányok mennyi és milyen problémával küzdenek. Hiszen nem ugyanaz nyomja a szívét egy Európában élő, vagy egy Afrikában élő lánynak.
Találkozhatunk egy anorexiás lány blogjának részletével, gondolataival. Olvashatunk a bántalmazásról, annak megmagyarázásról.  Megismerkedhetünk olyan történetekkel, ami a beilleszkedésről, a csoporthoz való tartozásról szól. Mennyire menők szeretnének lenni a kamaszok, és akár a megaláztatást is képesek ezért elviselni.
 A különböző világrészeken, vallási csoportokban mit mondanak a szülők a szexről? Mitől tiltják a lányokat? Milyen viszonyban vannak saját magukkal, a testükkel? És egy csomó ilyen kérdésre adott válaszból összeállított monológok. Azt hiszem minden kamasz lánynak el kellene olvasni.  
A három könyv számomra szokatlan stílusban, szerkezetben készült el. Még nem találkoztam ilyennel. Voltak olyan monológok, amik nagyon megérintettek, olyan problémát mutatott be, amivel én sosem találkoztam, és remélem nem is fogok. Érdemes ismerkedni ezekkel a gondolatokkal, és támogatni Eve kampányát, hogy szűnjön meg a nők elleni erőszak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése