2011. július 30., szombat

Carlo A. Martigli: 999 A titkok titka
A Nyitott Könyvműhely nagyon szép kivitelű könyvéről szeretnék néhány gondolatot leírni. A kiadó gondozásában jelenik meg Rita Monaldi& Francesco Sorti olasz szerzőpáros sorozata (Imprimatur, Secretum, Veritas). Ehhez a sorozathoz kapcsolódik ez a könyv is. Ugyanis a könyv díszborítója nagyon hasonló stílusban készült, mint az előbb említett könyveké, és a szerző szintén olasz. A könyv magassága, papírja, szedése, kinézete is teljesen azonos. De ez csak előnyére válik, hiszen nagyon szép, minőségi könyvről beszélünk. A méretével az az egy gondom van, hogy BKV járművön utazva, 1 kézzel fogva kényelmetlen, nehéz tartani. De ha a hagyományos  magasságban készült volna, akkor meg nagyon vastag lenne.
A könyvet az író előszava nyitja, melyből megtudhatjuk, hogy az apai nagyapja halála után két kézirat is érkezett. Az egyik történet az 1400-as évek végéről szól (1486-1494), a másik történet pedig 1938-39-ben játszódik. Látszólag a két történet nem kapcsolódik össze, azonban a történetben előrehaladva megtaláljuk a közös pontot.
1486-ban Mirandola grófja titkos téziseit akarja napvilágra hozni. Egy zsidó nyomdász elkészíti a 900 tézis nyomatát. Ám a gróf szerencsétlenségére egy besúgó észrevette a kései órán a nyomdásznál, és a pápánál jelentette furcsa felfedezését. Ekkor indul a hajtóvadászat Mirandola grófja ellen, hiszen pápai engedély nélkül adott ki könyvet, és még egy gyűlést is össze kívánt hívni, amin a különböző vallások vezetői, filozófusok vitatták volna meg a 900 kiadott tézist. Ez lett volna az előkészítése az utolsó 99 tézisnek. A könyvek napvilágra kerülése után folyamatos menekülés az élete, mindenhol besúgók, az életére vadászó és törő katonák, pápai alkalmazottak. Ugyanis az eretneknek kikiáltott gróf Tézisei alapján a katolikus egyház összeomlott volna. A pápa ezt természetesen nem hagyhatta. A 1400-es években játszódó történet erről a hajszáról, az állandó menekülésről szól. Hogyan lehet a pápa elől kitérni, ki segíti a 99 tézis védelmét, kiadásra kerülnek-e. A történetben  gróf hűséges társa, segítője lesz Feruccio de Mola.
Az 1938-ban kezdődő másik történet főszereplője Giacomo de Mola, illetve a fogadott fia. Itt is találhatunk gyilkosságot, összejátszást, átverést. Hogy hogyan kapcsolódik az 1486-os történethez? Mit és hogyan védenek a szereplők, miért fontos ez?  Nos ezekre a kérdésekre derül fény a könyv végére, azonban ha ezt elmesélném, elrontanám az izgalmat.
Aki szereti a különleges történelmi eseményeken alapuló könyveket, az izgalmas és okos krimiket, annak nagyon jó szórakozás lesz.  Én nagyon szerettem a könyvet, jól el lehetett merülni a világában. Nagyon jó filmet lehetne belőle készíteni.
És a legfontosabb. Ugyan mi lehet igaz belőle?? A könyv végén van a szereplőkről egy összeállítás a legfontosabb momentumokról, az életükről. Azonban történhetett-e így minden? Valóban megtörtént? Vagy csak a valóságos szereplők csöppentek egy kitalált regénybe? Izgalmas kérdés, és én nagyon kíváncsi lennék a válaszra.
Szerintem a könyv 9,5/10-es.  J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése